Velikonoce

19.04.2014 10:00

Tradiční vzpomínání v rámci oslav deseti let našeho cestování jsem tentokrát o něco uspíšil. Vždyť v pondělí jsou Velikonoce a většina z nás se bude věnovat úplně jiným činnostem než je brouzdání po internetu. Především bych tedy chtěl všem pravidelným návštěvníkům našich stránek popřát krásné svátky jara. Snad nám meteorologové naplánují pěkné počasí, všichni kolem nás budou mít dobrou náladu, dáme si něco dobrého k jídlu a opijeme se jen tak, aby nám další den nebylo špatně.

Jak se slaví Velikonoce u vás, co zvláštního vám tyto svátky přináší a co nejpikantnějšího si ze svého života pamatujete? Budeme rádi, když nám napíšete a podělíte se o něco málo ze svého života i zvyklostí vašeho kraje. A abyste neřekli, že já sám ničím nepřispěju, tak si můžete přečíst ukázku z jedné mé knihy. Byla to jediná výprava, na které jsme Velikonoce zažili. Schválně, kdo ví, která to byla???

UKÁZKA Z KNIHY:

„Už jsi vyšukal Alenku?“ ptá se mě Růženka. Když vidí, jak mi spadla brada, okamžitě vysvětluje, že se takto velikonoční pomlázce ve východních Čechách skutečně říká. „Ano holky už svůj výprask dostaly, jsi na řadě. Teď vyšukám ještě tebe,“ přizpůsobuji se neznámému regionálnímu jazyku, i když mi to z pusy moc nejde. Zároveň si uvědomuji, že u nás běžný tatar je jinde také zcela neslýchané slovo.

„Pro holčičku novorozence mají na Pardubicku dokonce pojmenování malá kurvička. Bylo to pro mě otřesné zjištění, když jsem se do Pardubic přistěhovala, vždyť mám tři dcery,“ vysvětluje mi ještě Růženka nářeční rozdíly, snad aby byl velikonoční nářeční šok dokonalý. Vůbec si nedovedu představit, že bych svému miminku takhle mile říkal. Monika diskuzi na takové necudné téma odmítá kroucením hlavou.