Švýcarsko

08.06.2015 09:36

Minulý týden jsme díky vítězi naší soutěže Příběhy z cest lehce poznali Švýcarsko. Dnes bych rád navázal naším vzpomínáním na celkem tři návštěvy překrásné alpské země. Poprvé jsme se do Švýcarska podívali v roce 2008 a na expedici jsme vyrazili v docela netradičním složení = Jirka, Jirka a Jirka, přesněji děda, otec a syn. Ženskou část rodiny jsme tentokrát nechali doma, protože poněkud opovrhuje nejpopulárnějším sportem na světě, kopanou. Jenže našemu národnímu mužstvu se podařilo postoupit na závěrečný turnaj a my jsme zase byli úspěšní v souboji fanoušků o vstupenky. A tak jsme vyrazili na čundr, jehož podrobnosti snad ani nemůžeme zveřejňovat. Zůstaňme u publikovatelných zážitků.

Nejmladší Jirka si našel pár míst, která by chtěl vidět, ale hlavně jsme žili fotbalem. Zápasy naší reprezentace jsme viděli naživo a celou řadu dalších jsme společně s fanoušky z celé Evropy sledovali ve fanzónách - na velkoplošných obrazovkách. Co na tom, že naši trošku smolně vypadli už ve skupině, výlet jsme si užili se vším všudy a domů se vrátili nadšení. Vyprávěním jsme natolik zaujali ty naše roby, že jsme o tři roky později přibrali Alenu a babičku a prozkoumali zemi helvétského kříže docela důkladně. Jen Monďa, chudinka, zůstala doma, může za to ten její poctivý přístup ke studiu. Teda, pozor, synátor na mě volá, že se mýlím, byla zrovna na školním výletě v Chorvatsku....jedním zadkem na dvou místech, jak známo, sedět nelze.

Týdenní putování po horách, soutěskách, vodopádech, ale také městech, sýrárnách či čokoládovnách nás opravdu nadchlo. V knize Střípky z Evropy jsem této výpravě věnoval samostatnou kapitolu. Můžete se v ní dost podrobně seznámit s perlami této úžasné země a možná i získat návod, jak ji procestovat. Ostatně už minule jsem se zmiňoval, že se nám pár cestovatelů podařilo v tomto směru inspirovat. A vás ostatní zvu k návštěvě fotogalerie, kterou jsem právě teď vytvořil, abych upozornil, alespoň na některá místa. Stačí když v menu zvolíte Fotogalerie - Evropa a pak už lehce najdete va výčtu Švýcarsko, a nebo ťuknete ZDE.

Ale říkal jsem v úvodu, že jsme ve Švýcarsku byli celkem třikrát. Poslední návštěva je docela čerstvá a neuběhl od ní ještě ani rok. Loni na sklonku prázdnin jsme si zopakovali pár oblíbených míst a objevili luxusní hotel, kde jsme za nevelké peníze bydleli docela sami. Personál si nás hýčkal, až jsme se cítili jako na zámku. Bohužel jsme si královského života moc neužili a druhý den ráno jsme už zase spěchali o dům dál, naším hlavním cílem tehdy přece byla plavba po vodním kanále Du Midi...