Představujeme Evropu

19.01.2015 10:28

Jak jsem slíbil, rok 2015 se na našich internetových stránkách bude týkat především Evropy. Chtěli bychom vás postupně seznámit se zeměmi, které se nám podařilo navštívit a dost možná se ledaskam podíváme i letos. Jako první vám představíme jeden z deseti nejmenších států světa, který se současně řadí i k nejbohatším, ale to nás zas až tak moc nezajímá. Cestujeme především za přírodními krásami, poznávat místní lidi, prohlédnout si města i vesničky nebo se setkat se zvířaty, nejlépe z bezprostřední blízkosti.

V tomto směru nám Lichtenštejnsko mnoho nenabídlo. Upřímně řečeno, zastavili jsme se jen na krátkou návštěvu a více méně proto, že jsme jeli okolo. "Vaduz, dva kilometry doprava," prohlásil Jirka v roce 2011 při naší cestě ze Švýcarska. Proč bychom se nepodívali, jak vypadá hlavní město knížectví, které má pouhých 160 kilometrů čtverečních, že jo? A tak jsme přejeli řeku Rýn a hned jsme byli na místě. Metropole není z největších, vždyť zde žije pouze kolem pěti tisíc obyvatel.

Ten den bohužel zrovna pršelo, tak trochu jsme spěchali domů a na první pohled nás nic nezlákalo k důkladnějšímu prozkoumávání. A tak jsme si udělali jen malou procházku v okolí hlavního náměstí a vzhlíželi na sídlo hlavy státu na vysokém kopci. Zámek je přístupný veřejnosti pouze jeden den v roce a ten jsme samozřejmě netrefili. A kdoví, jestli by nás pustili dovnitř, jsme přece Češi a ty zdejší vládce asi moc rád nemá. Opakovaně a stále neúspěšně se kníže snaží od nás dostat zpět majetek svých předků. Zřejmě se mu to nepodaří, ale plakat by nemusel, vždyť je nejbohatším monarchou celé Evropy a závidět by mu mohla i britská královna Alžběta.

Do naší fotogalerie jsme zařadili pár snímků, dá se říct skoro všechny, které jsme při své návštěvě pořídili. Pokud má někdo z vás bohatější zážitky, určitě se nám ozvěte a podělte se o ně. Když budou vaše zkušenosti stát za pozornost, rádi se do Lichtenštejnska ještě někdy podíváme. Teda až pojedeme zase někdy okolo, na speciální výpravu to určitě nebude. Na fotky se můžete mrknout zde.... FOTOGALERIE LICHTENŠTEJNSKO