Politika

06.10.2014 10:11

Tento víkend nás čekají volby. Ne, nebojte se nebudu agitovat za žádnou politickou stranu ani nabádat k účasti nebo neúčasti u voleb. Nemám žádný důvod měnit zvyklosti našich pondělků. I nadále zůstaneme u našeho způsobu života a cestování, i všeho, co s tím souvisí. Na druhou stranu se nemůžu tvářit, že jsou mi změny v zastupitelstvích měst a obcí lhostejné. Ono to s námi souvisí víc, než si možná kdo myslí. A víte proč?

Jiný starosta, jiný pohled na podporu knihoven a kulturního života, to je prostě fakt. V tomto směru neexistují, myslím, žádná pravidla. Jsou malinkaté vesničky, kde se právě díky starostkám a starostům pořádá celá řada akcí. Třeba zrovna naši rodinu opakovaně zvou na besedu, mají všechny naše knihy a DVD v knihovně a už se těší, co bude u nás nového a kdy zase přijedeme. A z toho se zastavím v knihovně a všechno je jinak. Paní knihovnice mě pozná už ve dveřích, když si začneme povídat, tak se přidá náhodný čtenář a řekne, že nás viděl v televizi a moc rád by si o nás něco přečetl. A přesto nemají v knihovně ani jedinou naši knihu. Prostě nemají podporu obce a na nákup knih dostanou třeba 1000,- Kč na rok nebo taky vůbec nic. Jedna knížka pro děti, jeden romantický příběh pro ženy, nějaká detektivka pro muže, pár časopisů a je utraceno.

Mockrát jsem měl v takových případech nutkání věnovat knihovně alespoň jednu z našich knih zdarma. Ale copak to můžu udělat? Mám v sobě zakódovaný smysl pro spravedlnost a nemůžu v jedné vesnici knihy prodávat a v jiné rozdávat. Je mi to líto, ale je to tak. Proto přeji všem našim milým knihovnicím, ať se volby právě u nich podaří. Ať opět vyhrají starostky a starostové, kteří přejí kultuře a jsou ochotní na podporu knihovny ve svém rozpočtu myslet. A tam, kde to doposud nešlo, ať vyhraje někdo jiný, komu nebude knihovna a její činnost na obtíž. Kdyby tomu bylo přesně naopak, naše aktivity i aktivity všech nám podobných by postupně skončily a to by byla myslím velká škoda.