Pochoutka nebo příšernost?

11.01.2016 09:16

Otázka z našeho kalendáře na minulý týden ve vás vzbudila celou řadu emocí a také zájmu o podrobnější vysvětlení. Mnozí nalistovali v naší knize Ve stopách vikingů kapitolu Shnilý žralok a byli naprosto přesně v obraze, těm ostatním pár informací o naší neobvyklé kulinářské zkušenosti přidám. Na Islandu jsme se ocitli na malé farmě, kde odpradávna loví žraloky. V 19. století byl ekonomicky nejdůležitější rybou na Islandu, z jeho tučných jater se vyráběl olej na svícení v domácnostech. Když o něco později začali výrobci lamp a pouličního osvětlení používat parafín, mohli si žraloci krátce oddychnout. Jenže pak islandští lovci vykoumali, jak z masa vyloučit jedovatý čpavek, který v sobě žralok má, aby nezmrznul v ledové vodě. Zkrátka ho nakrájí na kusy a pohřbí na šest týdnů do země. Amoniak se uvolňuje a současně zabraňuje hnilobnému procesu. Přesto nepřátelé tradiční delikatesy označují pochoutku jako shnilý žralok, islandsky hákarl. Správně byste měli přikusovat sladký chléb vařený v termálním prameni a popíjet brennivín, islandskou pálenku z brambor a obilí s příchutí kmínu. Úžasná kombinace, po požití smrdíte ještě týden. Na chuť se mě raději neptejte, nebo snad chcete slyšet o močovině, rybině nebo mazlavém sýru uleželém na pánském záchodku?

Správná odpověď na otázku z našeho hádankového kalendáře zněla žralok grónský, ale byl jsem k vám shovívavý, takže jsem uznal také grónský žralok veliký, žralok malohlavý, žralok velký i prosté žralok. Neuznával jsem uzené maso, ač na první pohled by k záměně dojít mohlo. To se jen žralůček vyvětrává v průvanu, aby až tak moc nesmrděl, což se buď minulo účinkem nebo málo foukal vítr.

Když budete chtít, tak se o žraloku grónském neboli malohlavém dozvíte celou řadu dalších informací. Jen pozor na mnoho nesmyslů, které po internetu běžně kolují. My máme informace od majitele islandské žraločí farmy, takže jsou zaručeně přesné. Teda pokud jsme pochopili islandštinu, jediný jazyk, kterým hovořil. Svůj výklad však doprovázel praktickými ukázkami a lidskou ruku nebo tlapu ledního medvěda jsme poznali bezpečně. Z nezvyklého žraločího jídelníčku nás překvapil ještě kůň, sob nebo los, ale nejčastěji se krmí pochopitelně tuleni a dalšími zvířaty žijícími v moři. Většinou je tento druh žraloka slepý, za což může parazit, který mu oko doslova vyžere. Ale v hloubce 2000 metrů, kam se běžně potápí, stejně není vidět, takže je to vlastně jedno. Dožívá se klidně 200 let a říká se mu ospalý žralok, vždyť pluje rychlostí pouhých 30 cm za vteřinu.

A to je dnes vše? Kam se podíváme za týden? Hádejte, otázka je přece v našem speciálním kalendáři. Těšíme se na vaše odpovědi. A gratulujeme vítězce, která se jako druhá dostala na výherní listinu. Někdo další bude mít určitě štěstí příště.