Nepřekonatelné Japonsko

17.03.2014 09:39

 

Víte, jaká je nejčastější otázka na našich besedách?

Přesnou statistiku si teda nevedeme, ale odhadnout se to dá docela lehce. "Kolik vaše cesty stojí?", "Kde na to berete peníze?" a "Kde se vám líbilo nejvíce?" Tak nějak to asi bude. Obecně tvrdíme, že nemáme problém odpovídat na žádný dotaz, ať je sebe více na tělo. Sami se ale marně pořád dokola zamýšlíme, jak reagovat na něco, na co v podstatě správná odpověď neexistuje. Přesto se pokusím zmíněné otázky rozebrat:

I když na besedách účastníkům sdělíme konkrétní částku za některou z našich expedic, stejně nemá informace pro tazatele žádnou hodnotu. Jednak se ceny průběžně vyvíjí, mění se také kurz koruny vůči cizím měnám a hlavně, žádné dvě výpravy nejsou stejné, i kdyby měly podobnou délku trvání a stejnou trasu. Vždy záleží jaký budete mít dopravní prostředek, kde budete spát, jak se budete stravovat, jestli si dopřejete nějaký mimořádný zážitek v podobě například vyhlídkového letu a tak dále. A už ty peníze lítají = plus mínus desítky tisíc.

Druhý dotaz má o poznání snadnější reakci. U velké většiny lidí vzniká mylný dojem, že jsme bohatí lidé a navíc máme ještě bohatější sponzory. I když na druhou stranu, ona je to vlastně pravda. Jsme nesmírně bohatí, protože jsme za celých deset let našeho cestování neztratili optimismus a chuť realizovat někdy bláznivé a zdánlivě neuskutečnitelné nápady. Odměnou jsou nám fantastické zážitky, které nám nikdo nikdy nevezme a snad i dobrý pocit za poctivě odvedenou práci. Navíc se nám díky kvalitní přípravě na výpravách nic špatného nestalo. Naši sponzoři, to je především velká skupina příznivců, kteří si od nás pravidelně kupují knížky a filmy na DVD. Díky tomu jsme schopni nastřádat peníze na budoucí cestu. Navíc nás velice těší všechny projevy chvály a spokojenosti s úrovní našich produktů. A stejně bohatí jsou naši největší příznivci, nebo chcete-li sponzoři. Mají velké srdce a nemají za cíl se zviditelnit. Odměnou jim nejsou noví obchodní partneři, ale hřejivý pocit, že pomohli dobré věci. Děkujeme všem, podpory si velmi vážíme.

A ve které navštívené zemi se nám líbilo nejvíce? Tak na tom se mezi sebou neshodneme. U mě vyhrává Nový Zéland, to už jsem mnohokrát vysvětloval, Monika má podobně v srdci Afriku a Alča Havajské ostrovy. Je ale dost dobře možné, že by od nás občas mohla následovat i jiná odpověď. Nic takového však nikdy nemůže nastat u Jirky. Pro něj je absolutní jedničkou Japonsko. Teď bych mohl vyjmenovat mnoho důvodů, proč to syn tvrdí, ale novinka pro tento týden by tím byla příliš dlouhá. Přečtěte si raději knížku Japonskem s otevřenou pusou, podívejte se na film V zemi pramenů a zahrad nebo se mrkněte do fotogalerie, kam jsem právě teď komentované snímky z Japonska doplnil.