Ledové kry

01.02.2016 07:26

Při našem cestování se nám několikrát podařilo dostat do bezprostřední blízkosti ledovce a vždycky to byl parádní zážitek. Úplně poprvé jsme se dotkli masy ledu na Jižním ostrově Nového Zélandu. Jižní Alpy posílají dolů k moři ledovcové splazy, přes které se můžete vydat i na výpravu s průvodcem. Něco podobného zažijete také v Norsku nebo na Islandu. Dostanete mačky, které si připevníte na boty, vybaví vás cepínem, spojíte se s ostatními turisty lanem a jde se na procházku. Podobné adrenalinové zážitky jsme však pokaždé sledovali jen z uctivé vzdálenosti. Ne, že bychom se báli, ale organizátoři nějak neuměli připevnit stoupací železa na Jirkův vozík.

Při pozorování obřích ledových hor jsme byli pokaždé ohromeni, ale zkušenosti z Grónska byly ještě něčím navíc. Ve fjordu u města Ilulissat jsme viděli ledové kry, které plují po moři rychlostí 19 metrů za den, málokde na světě spatříte něco podobného. Vrcholným zážitkem byl ale přece jen výlet lodí podél grónského pobřeží. Viděli jsme dokonce velryby, ale o těch není dnes řeč, vás jistě zajímá odpověď na otázku z kalendáře.

Můžu říct, že jsem to od některých z vás pěkně schytal. Hlavně ti starší, kteří se snaží přistupovat k soutěži tak nějak poctivě a pokud možno si neulehčovat naši hru hledáním na internetu. Mnozí jste se prakticky vrátili do školních lavic, ostrouhali tužku a čmárali na papír v paměti vylovené vzorečky a počítali. Mám z vás obrovskou radost a děkuji za poučení i od vás. Pravda, opakovaně jsem byl osočen, že otázka je moc těžká, že správných odpovědí je hned několik a proto jsem se nesprávně zeptal. Já na to ale s úsměvem říkám, vždyť jsem nedostal ani jednu špatnou odpověď. Navíc v pravidlech je jasně napsané, že tolerance, do níž se musíte vejít je 20 %. Takže to bylo vlastně lehké.

Napsali jste mi buď 10 % nebo 11 %, uznávali jsme pochopitelně obojí. Při výpočtech jsme nebrali v úvahu vzduchové bubliny, které, jak někteří z vás psali, dost možná snižují hustotu ledu. Na závěr připojuji nejzajímavější reakci jednoho z vás: